Vastauksia omiin kysymyksiini, Osa 2

Osa 2 sarjasta, jossa vastaan kysymyksiin, jotka esitin aiemmalla Pukille ennen Kiinaan lähtöäni.

3. Mikä on ollut reissun hauskin hetki tai tapahtuma? Miksi?
Reissun hauskin tapahtuma täytyy olla kyllä se, kun joulupukki kävi vihkimässä 7 pariskuntaa Mohessa. Tästä toki kirjoitin aiemmin yksityiskohtaisesti. Minulle oli varattu kaupungin hienoimman hotellin ylimmästä kerroksesta monen huoneen sviitti ja aamulla käväisin lavalla jakamassa pareille lahjat ja toivottamassa pakolliset xingfuut. Hauskin hetki se oli yksinkertaisesti siitä syystä, että pääsin tekemään jotain erikoisempaa, joka kuulu päivittäisiin ruutineihini.

20151222_103613
Sellainen tilaisuus. Siellä oli crane-camit, drone-camit ja kaikki vehkeet. Pariskunnat viettivät kokonaisen viikon alueella kiertäen yhdessä turistikohteita ja kaikenlaisia hauskoja aktiviteetteja oli heille järjestetty. Koko hoidosta jäi jälkipolville ammattimainen videotallenne, joka kertoo koko tarinan ja seikkailun Kiinan pohjaisimmassa paikassa. Harmi, että häät vaikuttivat lähinnä “kulissilta”: vieraitahan ei juurikaan ollut ja kaikki mikä ei näkynyt kameralle oli aika surkeaa. Juhlavaatteet oli parien päällä vain lavalla ja kuvissa, sen jälkeen buffet syötiin verkkareissa ja mentiin nukkumaan.

Toki muitakin hassuja keissejä on ollut, kuten mainoskuvaukset venäläisten näyttelijöiden kanssa ja drone-kameraa pelästyneen poron kanssa painiminen metsikössä. Jouluaatto, pöydän sytyttäminen tuleen ja hiihtopummimaanantait ovat jääneet mieleen. Myös saksalainen Yrjö, joka aloitti pyöräilymatkansa täältä Kiinan pohjoisimmasta paikasta ja lopettaa Kiinan eteläkärkeen, oli hauska täysin sattumalta tavata kylällä. Eipä siinä mistään kohokohdasta kuitenkaan kyse ollut. Hauska anekdootti kuitenkin.

 

078126ec08f2f9590f072f4adb408264
Kun olen vähän tällainen simpanssi, niin tällaisten eläinten taluttaminen ei ole hirveän tuttu homma. Ymmärrän kyllä perusperiaatteen, mutta siinä vaiheessa kun poro pelästyi surisevaa drone-cameraa, niin yritin lähinnä pysyä perässä, kun en ehtinyt edelle. Siinä piti sitten näytellä, että olisin muka itse ohjannut poroa. Kiinassa vain yksi tunnustettu kansallinen vähemmistö pitää poroja.

4. Mikä on vastannut odotuksiasi?
Odotuksia on vastannut yleinen tunnelma ja asioiden hoitamisen hitaus ja vaikeus. Kuusi kuukautta on tuntunut siltä, miltä kuutisen kuukautta nyt yleensäkin tuntuu, jos on vähän erikoisempi vaihe elämässä menossa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kuvassa näkyy kaikki merkittävät rakennukset. Vasemmalta oikealle: Pukin paja, posti, lumiveistos, lähihotelli (tyhjä), Kiinan suurin joulusukka (official record, muuten), Jouluauditorio eli juhlatila ja viimeisenä oikealla Lumikin parasiitti. Kameran takana piilossa on simpanssi, joka oli unohtanut valotuksen reippaasti miinukselle, eikä jaksanut säätää yhtäkään kuvaa.

5. Mikä ei vastannut odotuksiasi?
Oikeastaan odotin, että tämä paikka olisi pahempi, kuin mitä se todellisuudessa on. Kaikki on minun täällä ollessani toiminut kiitettävän hyvin. Sisätilat eivät ole mitenkään karmivan homeisia kokonaisuudessaan. Lämpötilat ovat olleet sisällä siedettäviä lähes joka päivä. Toki työpaikalla on talvella helposti mittari vain hieman nollan yläpuolella, mutta siihen tottuu. Näin keväisin, kun lämmitys on lopetettu, niin kylminä öinä kylmän päivän jälkeen voi kyllä olla aika kylmä sisällä, mutta aika pienestä nillittää, jos sellainen liiaksi häiritsisi. Odotin, että olisi kylmempi ja vittumaisempi, mutta eipä ole häirinnyt.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Talvella päivä oli lyhyt ja kylmä. Odotetusti.

Vieraiden määrä on ollut odottamaton. Tänne tullessa odotin, ettei vieraita olisi juurikaan ja päivät istuskeltaisiin siviilivaatteissa. Toisin kuitenkin kävi. Ensimmäiset kuukaudet vieraita oli hyvät määrät ja jopa siinä määrin, että odottelin maanantaita, että saisi vapaapäivän. Aina jonkin toiminnan aloitettuani uusia vieraita lappasi sisään, mutta ei kuitenkaan montaa. Ikinä ei ehtinyt keskittyä mihinkään, ei edes vieraisiin. Lopulta 6 päivää viikossa joulupukkina oleminen on aika raskasta, jos vähänkään ottaa työn tosissaan.

 

20160216_154951
Välillä vieraita riitti. Sitten taas ollaan viikkoja tyhjillään. Tässä kuvassa parkkipaikka on sellainen miltä se talvella keskimäärin näytti. Välillä oli tyhjä hetki ja välillä kävi useampi iso bussillinen ja monta autollista samaa aikaa.

Sitten taas toisaalta kiinalaisen kevätjuhlan jälkeen ovat vieraat loppuneet. Nykyään vieraita käy sen verran vähän, että työ tuntuu täysin toisenlaiselta. Pitkän aikaa en käynyt töissä ollenkaan, kun vieraitakaan ei ollut. Nyt vieraita käy päivittäin ehkä yksi porukka keskimäärin ja vietän taas työpäivät töissä. Varustus on toisaalta enimmäkseen siviili, paitsi toki vieraiden kanssa. Vieraat piristävät päivää oikein mukavasti.

6. Onko työ tylsää vai rankkaa vai rankkaa siksi, että on tylsää?
Tähän vastasin jo riittävästi.

 

20160507_175605
Yllättävä nippelitieto Joulupukista: Pukki on kuin Wolverine, mutta kynsien sijasta käsistä puskee tarvittaessa ulos aseiden piiput.

7. Kuka on kylän tai duunin mulkuin jätkä?
Olenpas kysynyt hyviä kysymyksiä! Täytyy sanoa, että Liu Kang Le on varmaan “mulkuin” vaikka ei hänkään mitenkään mulkku ole. Kang Le on vähän lapsellisen miehen maineessa täällä, eikä osaa toimia asiakkaiden kanssa lainkaan. Sen tarkemmin on vaikea sanoa. Aina välillä täällä käy duunareiden puolella jotain ylimääräistä porukkaa, joista yksi aina huutaa minulle. Varmaan siksi, että ymmärrän paremmin Kiinaa, jos minulle huutaa. Yleensä sama tyyppi aloittaa huutamalla minulle “harashoo”, joka on toki kovin loogista. Sellainen perinteinen juntti. Tulee mieleen se, kun vitsailimme veljeni kanssa Itä-Aasialaisista, että “kinkki ku kinkki”. Juntti varmaan ajattelee, että “ryssä ku ryssä”. Taidan olla hänelle, ja monelle vieraalla, vähän sellainen sirkus-apina, joka matkii ihmisten toimintaa. Ettei nyt ihan ihminen kuitenkaan.

Nyt ihan viimeksi joku taisi valittaa ääneen pöydässä, että otin liikaa munakasta lautaselleni, jos ymmärsin oikein. Myönnetään, että munakasta tuli vahingossa aika iso pala ja hymyilinkin sen merkiksi, että “oho”. Epäilenpä, että kaverilla on ehkä jotain muuta minua vastaan ja pienikin asia sitten ärsyttää. Tulkkini ilme, jonka mielestä muut työntekijät ovat usein epäkohteliaita, oli aika hauska. Sellainen, että valittaako tuo ihan oikeasti siitä, että joku otti aika ison palan munakasta. Olen kyseisen herran kanssa vielä useasti käynyt laskettelemassakin ja muutenkin perseillyt. Hän kerran halusi, että juttelen hänen tyttären kanssaan puhelimessa (tytär toki osasi englantia), jonka toki tein mielelläni. En tiedä mikä häntä risoo. Sai vielä levyllisen Fazerin sinistäkin (kuten joskus aiemminkin on saanut), mutta eipä mitään ole kuulunut.

 

20160430_190607
Sillä kaverilla on maailman miehekkäimmät kädet. Siis sellaiset tolkuttoman suuret lapiot. Eniten niissä huomio kiinnittyy peukalolihaksen (kyllä, kämmenessä on lihaksia, mutta lähinnä peukalon lihakset) massiiviseen kokoon. Hänen kämmenensä paksuus on minun kaksi kämmentäni. Lisäksi erittäin “fly” kengät.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Toisaalta kyllä itseänikin saattaisi harmittaa, jos olisin hyvinkin keski-ikäinen mies ja töissä täällä vuoden jokaisena päivänä monta vuotta. Duunareiden huoneet ovat tosiaan mallia kasarmi. Erityisesti, jos joku ulkomaanpelle tulisi viereen asumaan talon hienoimpaan kaksioon, josta löytyy kunnon plasma TV ja 160 leveä sänky untuvavarustuksineen. Ja oma vessa ja suihku. Ja sohva ja nojatuoleja.

 

8. Kuka on paras jätkä?

Paras jätkä on tulkkini. Hän on tosin nainen. Kävimme kyllä keskustelun siitä, että hän on omasta mielestään enemmän poikamainen ja leikki lapsena mieluummin poikien kanssa. Hän jopa vitsaili, että syntyi väärään sukupuoleen. Yritin toki selvittää, että kuinka tosissaan hän sitä tarkoitti, mutta en saanut oikein varmaa tulkintaa siitä. Olin jo kuitenkin heti alusta kiinnittänyt huomiota muutamaan asiaan hänessä: hän istuu usein jalat levällään (manspreading) ja askeltaa siten, että varpaat osoittavat ulospäin. Tätä on vaikea selittää, mutta jos tiedätte sellaisia naisia, joilla on kohtuullisen leveät (normaalit) lanteet, ovat melko laihoja ja kävelevät jalat levällään, niin tiedätte mitä kehonkieltä tarkoitan. Se näyttää vähän hassulta, kun leveiden lanteiden kanssa on yleensä tottunut joko keinuvampaan askellukseen, jossa jalat askeltavat ikäänkuin toistensa edelle, tai tukevampiin reisiin.

20160509_185642
Joen rantaan ajatutuneet jäät sulavat hiljalleen.

Muita hyviä jätkiä ovat kyläpäällikkö Liang Ge (veli-Liang), Lao Wang (vanha-Wang) ja Wang Hua (Wang Hua, kutsuin häntä kerran Kuningas Kukkaseksi, joka olisi foneettisesti pätevä käännös, mutta ei kirjoitusmerkkien kautta). Minua kutsutaan muuten Heng Li -nimellä. Paitsi kun puhuvat minusta keskenään, niin sanovat Lao Ren, eli suomeksi: Pukki (suora käännös olisi “vanha mies”). Isompi johtaja Wang Tie Shuang, joka pyörii täällä vain todella harvoin, koska pyörittää lähimmän kylän turismia, on myös oikein mieluisa herra. Tosin pieksen hänet pingiksessä ja jalkapallossa koska tahansa.

2016-04-18 12.09.04
Aivan karmiva pöytä, mutta toimii. Pari kertaa olen päässyt pelaamaan. Wang Tie Shuang ei oikein näyttänyt ymmärtävän “pallottelun” käsitettä. Aloitin laittamalla helppoja, joista kaveri laittoi vaikeita takaisin ja odotti tappolyöntipaikkaa, joista puolet meni silti metsään. Kun rupesi vituttamaan se, niin rupesin sitten itse laittamaan jengaa palloon ja vähän ikävempiin paikkoihin. Sitten se rupes hakkaamaan komeita huteja. Itsehän muuten pelaan pöytätennistä kynäotteella, kuten myös kaikki kiinalaiset täällä, joiden olen nähnyt pelaavan.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s